Sayfalar

3 Mayıs 2020 Pazar

Harfleri Hareketlendirelim

Bu dersimizde "Adımı Yazıyorum" etkinliğinde oluşturduğumuz isimlerimize hareket özelliği kazandıracağız. Bu sayede adımız hem renk değiştirecek hem de ekranda belirlediğimiz hareketleri yaparak bir animasyona dönüşecek. Son dersimizde yaptığımız uygulamamız;

Bu dersimizde "Hareket" başlığı altında yer alan kodları kullanarak farklarını anlamaya çalışacağız. Her harfe sırası ile istediğimiz hareket özelliklerini kazandıracağız. İlk olarak "y konumunu 10 değiştir" kodunu ilk harfimiz olan R harfine uygulamak istiyorum. Elde etmek istediğim sonuç R harfinin yukarı aşağı hareket etmesini sağlamak. 

Kodumuzu bu hali ile kullanırsak R harfinin sürekli yukarı hareket ettiğini göreceksiniz. Bu hali ile istediğimiz işi yapmıyor. İstediğimiz şey yukarı aşağı hareket ettirmekti. Ancak sadece yukarı hareket ediyor. Öyle ise eklediğimiz kodun tam tersini de eklemeliyiz ki harfimiz yerine geri dönebilsin. 


Artık harfimizin bir yukarı bir aşağı hareket ettiğini göreceksiniz. Eğer x ve y kavramlarının ne olduğuna dair bir fikriniz yok ise "Kuklam Nerede" etkinliğini okumanızı tavsiye ederim. 

İkinci harfimize ise süzülme işlemi yaptıracağız. Yani belirlediğimiz bir sürede belirlediğimiz bir alanda süzülmesini sağlayacağız. Bunun için " 1 sn'de x:0 y:0'a git" kodunu kullanacağız. Şu anda ikinci harfim x: -108 y: -11 konumunda bulunuyor. Bu harfin önce aşağı sonra yukarı süzülmesini istiyorum. Bunun için harfimizin kodunda aşağıdaki düzenlemeleri yapmamız gerekiyor. 


Üçüncü harfimiz ise sağa sola hareket etsin. Bunu sağlamak için x değerini değiştirmeliyiz.
 


G harfi ise açısal olarak hareket etsin. Bunu yapmak için ise "Derece dön" kodunu kullanacağız. 


A harfini ise çapraz hareket ettirmek istiyorum. Bunun için x ve y değerlerinin ikisini de değiştirmeliyim. Bunu yapabilmek içinse " x: y: konumuna git" kodunu kullanacağım. 


Son olarak R harfimin ekranda rastgele bir yere gittikten sonra yerine geri gelmesini sağlamak istiyorum. Bunun için yazmam gereken kodlarımız ise;


Buraya kadar yaptıklarımızla "Hareket" başlığı altında yer alan bazı kodları kullanmış olduk. Kodlar üzerinde bulunan sayıları değiştirerek veya farklı hareket blokları kullanarak kodların işlevlerini daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. 


Dikkat ettiyseniz Rüzgar olması gerekiyorken Ruzgar yazdık. Bunun sebebi ü harfinin olmayışı idi. Bir sonraki dersimizde "Kostümler" üzerinde düzenlemeleri nasıl yapacağımızı anlatacağım. Hatta kendimize ait bir kukla tasarımı da yapabiliriz. Bir sonraki derste görüşmek üzere. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder