Sayfalar

16 Mart 2017 Perşembe

Kısayol Etkinliği



 Aşağıdaki hikayeyi bilgisayarınıza kopyaladıktan sonra talimatlara uyarak düzenlediğinizde okuyabilirsiniz. Başarılar...
 
RESSAM
-Yahu senin durumun iyi.  Neden kimseye yardım yapmıyorsun.  Bak fırıncı fakirlere ara ara bedava ekmek veriyor. Kasap bazen bedava et veriyor. Sen neden hiç yardım etmiyorsun? Olağanüstü güzel resimler yapıp iyi fiyata satardı. Bir gün köyden bir fakir gelip dedi ki: Ressam tebessüm etti ama bir şeya demedi. Bu fakir bütün köyde sabah akşam ressamın aleyhinde konuşuyor ve ressamı kötülüyordu. Köyde yaşayan yaşlı bir ressam vardı. Bir gün ressam hasta oldu.  Kimse de onun yanına gelmedi ve sonunda ressam öldü. Aradan bir kaç gün geçti. Artık ne fırıncı ekmek verdi fakirlere ne de kasap et verdi. Sordular neden fakirlerin hakkını kestiniz? Dediler ki her aybaşı o merhum ressam bize para verip fakirlere ekmek ve et vermemizi söylerdi. O ölünce para veren kalmadı. İşte o yüzden... 


Aşağıdaki talimatları uygulayarak hikayenin düzenlenmesini sağlayınız.

Microsoft Office Word programını açınız ve metnin tamamını fare yardımı ile kopyalayıp sayfaya yapıştırınız. 

Tümünü seç (CTRL+A) komutu ile yapıştırdığınız metnin tamamını seçili hale getiriniz. Yazı tipi olarak Arial seçiniz. Punto 11 olarak belirleyiniz. 

Yazının sonuna tıkladıktan sonra CTRL+Enter tuşlarına basarak imlecin yeni sayfaya geçmesini sağlayınız.

“Köyde yaşayan yaşlı bir ressam vardı.” Cümlesini fare yardımı ile seçiniz. Kopyala dedikten sonra imleci yeni eklediğiniz sayfanın en başına getirerek Yapıştır komutunu uygulayınız.

İmlecinizi “Olağanüstü” kelimesinin en başına getiriniz. Shift tuşu ile birlikte yön tuşlarına basarak “…dedi ki:” kelimesine kadar olan kısmı seçiniz. Seçme işlemi tamamlandığında kes(CTRL+X) komutu ile cümleyi taşımaya hazırız. İkinci sayfaya geçerek kestiğiniz cümleyi yapıştırınız(CTRL+V). Ardından Enter tuşu ile bir alt satıra geçiniz.

“Sen neden hiç yardım etmiyorsun?” cümlesini bulunuz. İmleci ?’nin hemen sağına getiriniz. Shift+Home tuşlarına basınız. Home tuşundan elinizi kaldırıp yön tuşları yardımı ile “-Yahu” kelimesine kadar olan kısmı seçili hale getirip kopyalayınız. Page Down tuşuna basarak sayfanın aşağı hareket etmesini sağlayınız ve kopyaladığınız metni satır başına yapıştırınız. Ardından enter tuşuna basarak satır başı yapınız.

“Ressam tebessüm etti ama bir şeya demedi.” cümlesini bulup kes(CTRL+X) komutu veriniz. Alt sayfaya geçip metni yapıştırınız. Yapıştırdığınız cümledeki şeya kelimesinde y ve a harflerinin arasına tıklayınız ve “Delete” tuşuna basınız. A harfini sildikten sonra “End” tuşuna basarak imlecin satır sonuna gitmesini sağlayınız. Ardından “Enter” tuşuna basarak satır başı yapınız.

“Bu fakir bütün köyde…” cümlesinin başladığı noktaya tıklayınız. Shitf+Aşağı ok tuşlarına basarak bir alt satırın seçili olmasını sağlayınız. Shitf tuşu ile birlikte yön tuşlarına basarak cümleyi seçiniz.  CTRL+C tuşlarına basarak kopyalayınız. Alt sayfaya geçip yapıştır (CTRL+V) dedikten sonra “Enter” tuşuna basarak satır başı yapınız.

“Bir gün ressam…” cümlesinin başladığı noktaya tıklayınız. Shift+End tuşlarına basarak satır sonuna kadar seçili olmasını sağlayınız. Ardından Shift ve yön tuşları yardımı ile “…fakirlerin hakkını kestiniz?” kısmına kadar seçip kopyalayınız(CTRL+C). Alt sayfaya yapıştırıp(CTRL+V) Enter tuşuna basarak satır başı yapınız.

“Dediler ki…” cümlesinin başladığı noktaya tıklayınız. CTRL+Shift+Home tuşlarına basarak tıkladığınız noktadan önceki tüm metnin seçili hale gelmesini sağlayınız. “Silme” tuşuna basarak metni siliniz. Ardından alt sayfanın en başına tıklayınız( hikayemizi düzenlemeye başladığımız kısım). CTRL+Shift+End tuşlarına basarak hikayeyi seçili hale getiriniz. CTRL+X tuşlarına basarak hikayeyi kesip sayfanın en başına yapıştırınız.

Bu işlemleri doğru bir şekilde yapmayı başardıysanız hikayemizi artık okuyabiliriz. 

Okuduktan sonra hikayenin altına hikayenin konusunu ve ana fikrini yazınız. Ayrıca hikaye ile ilgili düşüncelerinizi de yazabilirsiniz.

Hepsi tamamlandığında CTRL+S (Kaydet) tuşlarına basarak oluşturduğunuz metni masaüstüne isimlerinizle kaydediniz.

2 yorum: