Sayfalar

23 Mart 2017 Perşembe

Padlet Nasıl Kullanılır

Notlarımızı tutmak ve durumlarını kontrol etmek için mantar panolar vb birsürü araç kullanırız. Peki bu notlar sadece bizim için değilde birkaç kişi yada bir sınıf yada bir okul için gerekli olsa. Yada başkalarının da katkı yapması gereken işler olsa. İşte böyle durumlarda yardımımıza padlet yetişiyor. Padlet internete bağlı herkes tarafından kullanılabilecek bir panodur. Tek ihtiyaç duyulan padlet sistemi üzerinden oluşturulacak bir adres. Adrese sahip iseniz duvarı görüntüleyebilir ve izniniz varsa duvara istediğiniz verileri ekleyebilirsiniz. Şimdi bunu nasıl yapacağımıza bir bakalım.

İlk önce Padlet'in internet sitesine bağlanıp üye olmamız gerekiyor.


Giriş yaptıktan sonra sağ üstte bulunan "+padlet oluştur" butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza oluşturacağımız sayfanın görüntüsünü belirleyeceğimiz bir sayfa geliyor. Bu sayfadan sayfanın başlığı, açıklamaları, arama etiketleri, arka planı, simgesi, adresi gibi özelliklerini belirleyebiliriz. İstediğimiz düzenlemeleri yaptıktan sonra "Sonraki" diyerek bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Bu ekranda sayfanın paylaşım ayarlarını düzenleyeceğiz. Yani pano aktif mi pasif mi olacak. Sayfaya ulaşanlar sadece okuyacak mı yoksa birşeyler yazabilecekler mi? Bu tür ayarlamaları bu ekranda yapacağız.


Özel : Sadece sen ve katkı yapan olarak eklediğin kişiler bu padlet'e ulaşabilir. Sayfaya ulaşacak kişilerin e-posta adreslerine davetiye göndererek sayfaya ulaşmaları sağlanır.

Şifre Korumalı : Ziyaretçilerin padlete erişmesi için (senin seçtiğin) bir şifre girmesi gerekecek.

Gizli: Bağlantıya ya da QR koduna sahip olan herkes bu padlet'e ulaşabilir. İnternet aramalarında veya Padlet'in ortak alanlarında görünür olmayacak.

Herkese Açık: Bu padlete herkes erişebilir. Hem dahili aramada hem de internet aramalarında görünecektir ve Padlet tarafından topluluk sayfalarında yayınlanabilir. Herkese açık dediğimizde de farklı 3 seçenek var.

Okuyabilir, yazabilir ve yönetebilir. Yazılanların sadece okunmasını istiyorsak okuyabilir, hem okunsun hem birşeyler ekleyebilsinler istiyorsak yazabilir, diğerlerinin yazdıklarını da düzenleyebilsin istiyorsak yönetebilir seçeneklerinden istediğimizi seçebiliriz.

Ayrıca hazırladığımız panonun benzerini kullanmalarına izin verip vermediğimiz düzenleyebiliriz. Bunun dışında panoya eklenen her türlü nesnenin denetlenmesini de sağlayabiliriz. Bu sayede onay vermediğimiz hiçbir yazı, resim, video panomuzda yer almayacaktır.
İstediğimiz düzenlemeleri yaptıktan sonra "Sonraki" diyerek son adıma geçelim.

"Start Posting" butonuna tıklayarak panomuzu kullanmaya başlayabiliriz.

Panomuz açıldıktan sonra sağ altta bulunan + simgesine tıklayarak yada sayfanın herhangi bir noktasına çift tıklayarak istediğimiz nesneyi panoya ekleyebiliriz.

Yazmak istediğimiz bir metin ise buraya ekliyoruz. Metin dışında herhangibir şey eklemek istiyorsanız hemen alttaki butonları kullanabilirsiniz. Eklediğiniz notu silmek için sağ üstteki çöp kutusuna tıklayabilirsiniz.  Yeni bir not eklemek için boş bir alana çift tıklayabilir yada sağ altta bulunan + simgesine tıklayabilirsiniz.

Panonuzun adresini başkaları ile paylaşarak panonuza ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

İyi çalışmalar.

4 yorum:

  1. Oluşturduğumuz bir PADLET'i nasıl silebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluşturduğunuz padlet sayfasını açtığınızda anahtar işaretinin yanında üç nokta işareti vardır. Oraya tıkladığınızda en altta sil komutunu görebilirsiniz.

      Sil
  2. Padleti arşivden nasıl kaldırırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arşiv derken neyi kast ettiğinizi anlayamadım.

      Sil