Sayfalar

3 Mayıs 2020 Pazar

Adımı Yazıyorum

Bu yazımız ile Scratch yazılımında isimlerimizi dilediğimizce hareketlendireceğiz. Bunu yapabilmek için isimlerimizde bulunan harfleri kukla olarak ekleyeceğiz. Ardından harfleri hareketlendirebilir veya renklendirebiliriz. Gerisi tamamen hayal gücümüze kalmış. 

İlk olarak "kukla1" isimli kuklayı silerek kendi isilerinizin ilk harfini ekleyin. Ben "R" harfini ekleyeceğim. R ekleme sebebim oğlumun adının ilk harfi olması. :)


Yukarıdaki adımları sırasıyla takip ederek ilk harfinizi kukla ayarları kısmında olmasını sağladığınızı düşünerek devam ediyorum.

Şimdi ilk olarak bayrağa tıklandığında kodlarımızın çalışmasını istediğimiz için "Olaylar" başlığı altında yer alan "Bayrağa tıklandığında" kodunu kodlama alanına sürüklüyoruz. Ardından "Görünüm" başlığı altında bulunan "Renk etkisini 25 değiştir" kodunu altına ekliyoruz. Bunu doğru bir şekilde yaptığınızda aşağıdaki gibi görünecektir.


Bayrağa tıkladıktan sonra harfiniz ise şu şekilde görüntülenecektir.




Bayrak butonuna her tıkladığınızda harfiniz yukarıdaki gibi görünecektir. Oğlum harfin rengarenk olmasını istedi. Bunun için kodumuzu biraz değiştirmeliyiz. 

İlk olarak renk etkisinin sürekli olarak değişmesini sağlamak için "Kontrol" başlığı altında yer alan "Sürekli tekrarla" kodunu kodlarımıza ekliyoruz. Sürekli tekrarlanmasını istediğimiz kod hangi kod ise bu kodun içerisine eklememiz gerekiyor. Birde çok hızlı renk geçişi olmaması için "1 saniye bekle" kodunu da yine sürekli tekrarla kodunun içerisine ekliyoruz. 



Şimdi bayrak butonuna tıkladığımızda 1 saniye aralıklarla harfimizin renk değiştirdiğini görebilirsiniz. Daha hızlı renk değiştirmesini sağlamak için "1" değerini azaltmamız gerekiyor. Ben "0.4" tercih ettim. (Ondalık kısmı için virgül kullanmayınız.) Ayrıca farklı etkiler kazandırabilmek için renk etkisi kodunda bulunan 25 değerini de değiştirebilirsiniz. Bu sayede farklı etkiler kazandırabilirsiniz. 

İlk harfimiz için kodlarımız tamamlandı. Diğer harfleri de ekranda istediğiniz yerlere benzer şekillerde yerleştirerek farklı tasarımlar oluşturabilirsiniz. Hatta hareket menüsünde yer alan kodlarla harflerin biraz yer değiştirmelerini de sağlayabilirsiniz. Bizim sonucumuz aşağıdaki şekilde oldu. :)



**Dikkat: Hangi harf seçili ise yazdığınız kodlar o harfi etkiler. Doğru kuklayı seçmeyi unutmayın.
Başarılar :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder