Sayfalar

18 Aralık 2018 Salı

KISA-yollar

Bilgisayar kullanırken klavyeden iki yada üç tuşa birlikte basarak hızlıca komut(emir) verme işlemine kısayol denir. Örnek olarak seçtiğiniz bir nesneyi kopyalamak için nesne üzerinde sağ tıklayıp açılan menüden kopyala komutuna tıklamanız gerekir. Ancak nesne seçili iken klavyenizde bulunan CTRL ve C tuşlarına birlikte bastığınızda aynı komutu bilgisayara vermiş olursunuz. Bazı komutların kopyalama komutu kadar el altında olmadığını da hesaba katarsak işlerimizi baya kısalttıklarını görürüz. 




Kısayolun yazılışına dikkat ederseniz öncelikle CTRL ardından + ve sonra C tuşları yer almaktadır. Burada ilk olarak CTRL tuşuna basmamız gerektiği için ilk bu tuşun adı yazılır. Bu tuş ile birlikte basılacak diğer tuşların da olduğunu anlatmak için + ardından da basılması gereken diğer tuşlar yazılır. Kısayollar çoğunlukla iki tuşla gerçekleştirilir. Ancak 3 tuş ile çalışan kısayollar da bulunmaktadır.

Kısayolları kullanmaya başlarken dikkat edilecek en önemli nokta klavyeye sakin davranmak gerektiğidir. Yine kopyalama örneğinden gidecek olursak CTRL ve C tuşlarına birlikte basmak demek aynı saniyede ikisine de basmanız demek değildir. Genelde ilk hamleler acele ile ve klavyede hasar bırakacak tarzda oluyor. Ancak buna gerek yok. Gelelim nasıl yapmanız gerektiğine. Öncelikle sakin olun. CTRL+C olarak yazılan ve CTRL tuşu ile C tuşuna birlikte basmamız gerektiği anlamına gelen işlemi yapmak için CTRL tuşuna basalım. Bir parmağımız bu tuş üzerinde basılı iken başka bir parmağımız( Tercihen diğer eldeki işaret parmağı :) ) ile C tuşuna basalım. Komutumuzu verdiğimize göre artık tuşlardan parmaklarımızı kaldırabiliriz. Gördüğünüz gibi sakin bir şekilde kısayolu kullandık. 

Bazılarınız CTRL+C tuşlarına defalarca kez basmasına rağmen kopyalanmadığını düşünüyor olabilir. Onlar için sevindirici bir haberimiz var. Seçtiğiniz nesne her ne ise kopyalandı. Ancak yapıştır demediğiniz için henüz piyasada yok. CTRL+V (Yapıştır) dediğimizde seçtiğiniz nesnenin aynısından bir tane daha oluştuğunu görebilirsiniz. 

Şimdi işlerimizi hızlandıracak bazı kısayolları listeleyelim. 

CTRL+C  - Kopyala
CTRL+X  - Kes
CTRL+V  - Yapıştır
CTRL+S  - Kaydet
CTRL+Z  - Geri al
CTRL+A  - Tümünü seç
CTRL+P  -  Yazdır
CTRL+HOME - En başa git
CTRL+END - En sona git
CTRL+Shift(ÜstKarakter)+HOME - Seçili noktadan en başa kadar olan her yeri seçili hale getirir.
CTRL+Shift(ÜstKarakter)+END - Seçili noktadan en sona kadar olan her yeri seçili hale getirir.
Shift(ÜstKarakter)+Yön Tuşları( Yukarı Aşağı vb) Hangi yöne basarsanız o tarafa doğru seçme işlemi yapar.

Şimdilik bu kadar. İyi çalışmalar... :)

1 yorum: