Sayfalar

30 Nisan 2020 Perşembe

Scratch 3

Blok temelli kodlama yazılımı olan Scratch 3.0 versiyonunun tarayıcı üzerinden kullanımını  ve bilgisayara kurulumunu gerçekleştireceğiz.

İlk olarak scratch.mit.edu sitesine giriş yaparak çevrimiçi(online) kullanımı inceleyelim. 


1- Oluştur:  Bilgisayarınıza hiçbir yazılım kurmaya ihtiyacınız olmadan, tarayıcınız ve internet bağlantınızı kullanarak kodlama yapmaya başlayabilirsiniz.

2- Keşfet : Scratch yazılımı kullanılarak oluşturulan ve diğer kullanıcılar ile paylaşılan yazılımları inceleyebilirsiniz. İncelediğiniz yazılımlara katkı yapabilir(Geliştirilmesi için öneriler yapabilirsiniz.) veya kodlarını inceleyebilirsiniz.



3- Fikirler: Örnek dersler bulunmaktadır. Buradaki dersleri inceleyerek yapmak istediğiniz yazılımlar için yeni şeyler öğrenebilirsiniz.

4- Scratch'a Katıl : Scratch sitesine kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Kayıt olarak bilgisayardan bağımsız olarak oluşturduğunuz projelerinize istediğiniz her yerden(İnternet olması şartı ile) ulaşabilirsiniz.

5- Giriş: Daha önce Scratch.mit.edu sitesine üye oldu iseniz, kullanıcı adı ve şire bilginizle giriş yaparak projelerinize ulaşabilirsiniz.

Biz çevrimiçi(Online) editörü kullanmak için "Oluştur" bağlantısına tıklayarak sayfamızı açıyoruz.



1- Proje Ekranı: Hazırladığımız yazılım bu ekranda çalışacaktır. Yazdığımız tüm kodların sonuçlarını bu kısımdan inceleyebiliriz.

2- Kukla Ayarları: Projemize kukla eklemek, kuklaların özelliklerini belirlemek ve kod yazılacak kukla seçimi vb. işlemler için bu kısmı kullanabiliriz.

3- Sahne Ayarları: Projemize sahne eklemek ve sahneye kod yazmak için bu kısmı kullanıyoruz.

4- Kod Paneli: Kodlarımızın yer aldığı kısımdır. Kodlarımız işlevlerine göre gruplanmış ve renklendirilmiştir. Örneğin bir kuklanın hareket etmesi ile ilgili kodlar bir araya getirilmiş ve grup adı "Hareket" olarak belirlenmiştir. Hareket ile ilgili kodların tamamı mavi renktedir.

5- Kodlama Alanı: Projemize ait kodları bir araya getirmek için kullandığımız alandır. Kodlar belirli bir sıralama içerisinde birbirine eklenerek anlamlı bütünler haline getirilir.

6- Eğitici Dersler : Kodlamaya yeni başlayanlar için örnek projeler yer almaktadır.

**Oluştura tıkladığınızda dikkat ettiyseniz dil seçeneği standart olarak İngilizce olarak gelmektedir. Bu durumda kullanmak biraz sorun olabilir. Ancak sol üstte bulunan Scratch logosu yanındaki dünya bağlantısına tıkladığınızda bir dil listesi karşınıza çıkacak. Bu listeden Türkçe seçeneğini işaretleyerek rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Eğer internet bağlantımız yoksa veya bilgisayarımıza Scratch yazılımını yüklemek istiyorsak o zaman çevrimdışı ( Offline) editörü bilgisayarımıza indirip yüklememiz gerekiyor. Bunun için Scratch ana sayasında iken(scratch.mit.edu) sayfanın en altında bulunan "indir" bağlantısını kullanıyoruz.


Bağlantıya tıkladığınızda işletim sisteminize uygun dosyayı indirmeniz gerekiyor. Ben Windows kullanıcısı olduğunuzu varsayarak devam edeceğim.  Bu bağlantıyı kullanarak Scratch'ın eski versiyonlarını da indirmeniz mümkün. Ancak ben şu anki en güncel versiyonu olan 3.0 versiyonunu indireceğim. 


"Direkt indirme" bağlantısına tıkladığınızda 112 Mb boyutundaki "Scratch Desktop Setup 3.9.0.exe" (sürüm numarası indirdiğiniz tarihte farklılık gösterebilir.) dosyası inecek. İndirme işlemi tamamlandığında dosyayı çalıştırarak kurulumu gerçekleştiriyoruz. Kurulum sırasında ileri demek dışında bir işlem yapmadığımız için kurulum kısmını anlatmıyorum. Eğer eski sürümleri indirmek istiyorsanız sayfanın biraz daha altında bulunan bağlantılara tıklayabilirsiniz. 

"Hangi editörü kullanmalıyım?" diye bir soruya sahip olabilirsiniz. Bu durumda şartlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Eğer iyi bir internet bağlantısına sahipseniz gittiğiniz her yerden projelerinize erişmek oldukça kullanışlı bir özellik olacağı için çevrimiçi editörü tercih edebilirsiniz. Ancak internet bağlantınız yok ise çevrimdışı editör ile dilediğinizce kodlayabilirsiniz. 

Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder